maandag 29 februari 2016

Moet er nog beton zijn?

Zaterdag was het onze eerste keer beton gieten. 's Morgens was het aan het vriezen dus binnen de kortste keren waren onze vingers weer onderkoeld. Gelukkig kwam mijn vader om 7u30 toe met koffie en lekkere chocoladetruffels.

De laatste ligger moest nog ongeveer 50cm omhoog en op een andere ligger gelegd worden. Deze ligger zal later de liggers van het nieuwe platte dak dragen en langs de andere kant moet hij de betonplaat van de verdieping helpen dragen. Eerst hebben we de betonplaat nog een beetje ingekapt zodat de ligger hier mooi onder kon geschoven worden. Langs de linkerkant werd deze op een stalen ligger gelegd. De andere kant moet ondersteund worden door een betonnen kolom.

De zwevende balk rechts moet nog op de balk vooraan op de foto.
Toch nog even een boordje van onze betonplaat schieten zodat onze laatste ligger er mooi onder kan. Duimen omhoog omdat we het nog zagen zitten of omdat ze gewoon bevroren waren en niet meer omlaag konden? :p
Slijpen doen we ook nog graag. Of beter: we laten het liever doen!
Met dank aan Stijn zijn brute mankracht lag de laatste balk in een klein halfuur op zijn juiste plaats.
Na het leggen van de laatste poutrel, hebben we ons beziggehouden met de bekisting van de betonnen kolom en de bekisting van de betonnen sloffen voor de stalen liggers.

Bekistingspanelen zagen voor de sloffen (steunen) onder de balken en voor de betonkolom.
Ondertussen met mijn antiek stuk betonmolen een paar zakken krimpvrije mortel mengen.
De krimpvrije mortel moet hierin komen: onder de voet van onze stalen kolom zodat deze heel mooi zijn gewicht kan verdelen naar de fundering eronder.
En dit is het resultaat, een mooi gevulde bekisting, de voet van de stalen kolom zit helemaal in de mortel.
Voor de leken onder ons: Betonnen sloffen zijn gegoten betonnen ondersteuningen voor de stalen liggers. Die mogen niet zomaar op de muren gelegd worden anders heb je kans dat je muren zullen scheuren.

De bekisting was iets meer werk dan gedacht en bijgevolg konden we maar om 16u30 beginnen met beton maken en alle bekistingen opgieten.

De sloffen gingen vrij vlot en een halfuurtje later konden we al beginnen aan de betonnen kolom. Die was jammergenoeg andere koek. Bij de eerste keer dat we onze trilnaald in de bekisting staken, bleef die al vastzitten (kl*#$%µ£g ding :p). Uiteindelijk zijn we nog bezig geweest tot 19u om met emmers die kolom volledig te vullen. Tussendoor nog eventjes paniek want de bekisting begon toch open te gaan onderaan ondanks alle voorzorgen... Gelukkig waren de houten spietjes vlug in de aanslag om de boel terug dicht te slaan.

De wapeningskorf voor in onze betonnen kolom. In mijn excel leken dat niet zulke dikke staven precies... :p
En we konden beginnen vullen. 2 emmertjes beton halen,... Ferm lastig en het leek echt niet vooruit te gaan.
Uiteindelijk was de bekisting volledig gevuld. Nog vlug op het einde 4 wapeningsstaven in de beton gestoken zodat onze ligger ook niet meer weg kan. De betonnen kolom ondersteunt nu de stalen ligger en de betonnen balken van onze vroegere keuken.
Nog een mooier zicht van onze constructie. Zo lijkt het echt een enorme balk. Nuja, 30cm en 5,5m lang is ook wel gewoon lomp en groot.
Het is jammer voor Sylvain Debaene maar hij is zijn balk voorgoed kwijt. Terug uithalen gaan we toch niet meer doen!
Nog even een sfeerbeeld van onze achtergevel (de aandachtige lezers zullen onze bekisting in het midden terugvinden). Het lijkt wel een beetje een spel: Waar is onze bekisting? :p
De betonnen kolom in zijn geheel!
Het grootste slachtoffer van de dag: ons wit bloempotje heeft goed gediend om de laatste beton in de bekisting te gieten. Wij groeten u! 
Stijn en ik waren allebei overgelukkig dat die ambetante werken er eindelijk op zaten. Volgende week is het openingen voor de ramen aanpassen, nieuwe deuropeningen maken en lintelen steken.

Mijn vader was zaterdag ook terug van de partij (die mens moet toch stilaan toegeven dat hij het stiekem wel heel erg graag doet...). Hij heeft in een voormiddag tijd de aanhangwagen gevuld met alle houtafval (klaar voor het containerpark) en daarna heeft hij nog de vloer van de oude living uitgebroken. Het leuke gevolg is een "nette" lege living en een mooi gevulde aanhangwagen en container.

Even bewijzen dat hij er ook was...
En dat hij zich heeft nuttig beziggehouden bewijzen deze foto's: onze oude living VOOR
Onze oude living NA. Weeral een stukje zandbak bij.
En weeral een volle container. Deze zijn ze ondertussen komen ophalen. Voorlopig wachten we eventjes met nog een 4e exemplaar te vragen totdat we beginnen met de rest van de gevelsteen af te breken.

Janne was ondertussen ook belangrijke dingen aan het doen. Op en top prinses!

woensdag 24 februari 2016

Houtskelet? Zetten jullie een tuinhuis?

De laatste jaren is houtskelet aan een opmars bezig. Zeker nu de overheid heeft beslist dat alle gebouwen potdicht moeten zitten en omringd moeten worden met een gigantische isolatiemantel, kan je niet meer rond de voordelen van houtskelet heen.

Over de opbouw van zo'n wand bestaan 100'en theorieën en het is dan ook aan de doe-het-zelver om er de, volgens hem, beste uit te kiezen.

Hetgeen nu volgt, zal waarschijnlijk een beetje technisch worden maar ik zal mijn best doen om het luchtig te houden en voor iedereen verstaanbaar.

Onze vloer- en wandopbouw

Voila, dit is onze wandopbouw. Voor velen is dit een tekening vol gekleurde blokjes maar hetgeen jullie zouden moeten zien, is de verbinding tussen de houtskeletwand en de vloer binnen.

Bij een houtskeletwand is het heel belangrijk dat je goed begrijpt hoe vocht zich door je woning zal verplaatsen. Binnen in huis wordt heel wat damp geproduceerd door o.a. uitademen, zweten, koken, douchen,... De vochtigheidgraad buiten is in de winter een stuk lager dan binnen. Gevolg is dat er damp naar buiten toe zal stromen.

Binnen maken jullie het gezellig en de verwarming ligt aan op 20°C. Het is een leuke winterdag en buiten is het 0°C. De damp die van binnen naar buiten gaat zal vertrekken als gas (waterdamp). Doorheen zijn trip door de wand zal de temperatuur gaan dalen (hoe meer je de buitenste laag nadert, hoe kouder de temperatuur). Op een bepaalde plaats in de wand is de temperatuur zo laag dat je damp terug vloeistof wordt. De waterdamp wordt dus terug gewoon water. Dat omslagpunt ligt ergens midden in je isolatie. 

Stel je nu eens voor dat je de waterdamp niet zou tegenhouden. Dat zou willen zeggen dat binnen de kortste keren, je volledige isolatiemantel zal nat worden. Het gevolg is dat we een soort scherm nodig hebben om die damp van binnen in ons huis tegen te houden. 

Wij gebruiken hiervoor een OSB-plaat van 18mm waarbij we alle naden, kieren en spleten gaan afplakken.

De wand zelf is 180mm dik en is opgebouwd uit LVL balken (soort dikke multiplex) en massief hout. Tussen de verticale balken zullen papiervlokken ingeblazen worden. Dit is een heel goeie isolatiesoort want het scoort goed op vlak van tegenhouden van warmte maar het is ook nog eens een goeie warmtebuffer (het kan veel warmte opslaan). Dubbele winst dus!

De buitenkant is een houtvezelplaat. Beetje zelfde verhaal als bij de waterdamp maar deze plaat moet de damp niet tegenhouden maar juist ervoor zorgen dat de waterdamp die toch in je isolatie kruipt, er langs buiten uitkan. De plaat moet dus dampopen zijn.

Langs buiten komt dan nog een spouw (beter voor ventilatie en uitdroging van je wand) en dan nog een gevelsteen.

Langs binnen werken we met een gyproc en OSB. De gyproc is makkelijk om af te werken en de OSB erachter zorgt ervoor dat we overal in huis iets kunnen ophangen.

Volgens onze EPB-verslaggever zitten we heel goed van isolatiewaarde. We zullen er dus letterlijk warmpjes bij zitten. Nu nog het figuurlijke en dan zijn we helemaal gelukkig :p.

Voor de mensen die zelf de isolatiewaarde van hun wand of vloer of dak willen berekenen: https://www.u-wert.net/cad/. Het is een Duitse website maar heel overzichtelijk en grafisch voorgesteld. Je moet bijna geen Duits kunnen om alles terug te vinden.

Je mag gerust laten weten of jullie het goed of minder goed vinden dat ik af en toe een iets meer technisch bericht typ.

zaterdag 20 februari 2016

Poutrellen bijna op hun plaats

POUTRELLEN!!!

Zoals verwacht was het de afgelopen dagen weer afzien. Ik merk toch bij mezelf dat ik dit tempo echt terug gewoon moet worden. Op het einde van onze vorige verbouwing lukte dit wel maar zodra je er een paar maanden uit bent, moet je lichaam zich terug aanpassen aan de combinatie van een fulltime job en een fulltime verbouwing. Gelukkig kan ik wel wat verlof nemen en dat heb ik donderdag en vrijdag terug gedaan.

Donderdag was het huis (of wat er toch van overblijft) voor mij alleen. De betonnen balk die vroeger boven het schuifraam in de living hing, was al ruw weggeschoten door Stijn en die moest ik helemaal gelijk maken met een lichte boorhamer. Idem voor de vroegere betonkolom en de betonnen oversteek. Voor de rest van de dag heb ik opgeruimd. Als je enkele dagen doordoet tot 's avonds laat, blijft het steenpuin gewoon in huis liggen en een vuile werf is echt niet leuk om te werken. Resultaat van mijn werk was dus: nog net beetje minder beton in huis en nog net beetje meer in de container :-).

Vrijdagvoormiddag was nog even verderdoen met opruimen zodat Stijn vrijdagnamiddag terug kon beginnen op een propere werf.
Om 14u werden de stalen liggers, wapeningsnetten en stalen kolommen geleverd. We hadden stelling gezet zodat de leverancier de liggers nagenoeg direct op hun plaats kon leggen. 3 poutrellen van elk meer dan 300kg (HEB 220, HEB 200 en IPE 300) werden op de stelling gerold met metalen buisjes, beetje zoals de Egyptenaren het al deden :p. Onze langste poutrel werd op 2 schoren gelegd om geschilderd te worden, 7m lang en een goeie 500kg zwaar. Dat zal nog een leuk werkje worden om die te leggen!

De rest van de namiddag hebben we de liggers op hun plaats geduwd en gesleurd. Met een autokrik hebben we die omhoog getild en effenaan betonnen blokjes ondergeduwd totdat we op 10cm van de betonplaat zaten. Alles paste perfect dus weeral een zorg minder.

Een simpel autokrikje onder enkele honderden kilo staal. Echt een goeie oplossing maar toch iets heel bizar om te zien.

En maar blokjes beton onderduwen.
En weeral enkele honderden kilo houtafval. Je schrikt toch iedere keer weer als je naar het containerpark gaat dat je zoveel gewicht mee hebt.

Deze morgen (zaterdag) zijn we ietsje vroeger begonnen (lees: 6u) om de fundering voor onze stalen kolom te gieten. Een mooi blokje van 50cm dik en 1m bij 1m groot. Tijdens het gieten hebben we 2 netjes van 150x150mm met staven van 10mm ingelegd. Meer dan genoeg om onze constructie te kunnen dragen.

Onze nieuwe funderingsvoet. Daar hangt nu een stalen kolom boven te zweven :-).
We konden vandaag maar werken tot 's middags dus werd er een tandje bijgestoken. Tegen de middag lagen de 2 zwaarste poutrellen op hun plaats met mortel tussen betonplaat en poutrel geperst en hing de betonkolom te bengelen aan de poutrel.

We hebben ervoor gekozen om eerst de poutrellen met schoren op hun plaats te duwen en pas daarna de stalen kolom eraan te hangen. Onze fundering voor die stalen kolom komt er net onder en doordat die nog nat was hebben we hier nog ankerstaven kunnen induwen. Ik zal nog deze week een bekisting maken om de voet van de kolom vol te gieten met krimpvrije mortel en zo zal deze kolom volledig ondersteund zijn.

Stijn en mijn vader in de put... Neenee, ze waren gewoon draadstangen in de beton aan het duwen.
Nog steeds in de put... Een sfeerbeeldje van onze poutrellenwerk.
Oh nee, die balk zit er ondersteboven in...! :p
Hieronder heb ik voor de liefhebbers eens een overzicht van onze hele stalen constructie gezet. De balken die gebruikt zijn zijn: HEB200 voor boven het oud schuifraam, HEB220 waar de HEB200 in rust en die boven het nieuwe schuifraam komt en een IPE300 die op de HEB220 komt en waar de I-liggers van het plat dak van de houtskelet inkomen. Die IPE300 rust langs de andere kant op een nieuw te gieten betonkolom. Moest je er meer over willen weten en je hebt vragen, laat maar horen.

Stalen constructie. De betonkolom is niet getekend maar die komt rechts. Ik weet dat het vrij moeilijk is om je te oriënteren, laat maar weten als je hier meer over wil weten.
Mijn vader had precies vandaag ook weer een ontembare goesting om te komen helpen en bijgevolg is het raam vooraan ook helemaal uitgebroken. Weeral een gat meer in onze living. Waarschijnlijk vragen veel mensen zich af waar dat gaat stoppen, wel, hier dus! In onze living schiet bijna geen muur meer over dus zullen we maar stoppen met gaten te maken zeker :p.

Het raam vooraan is er ondertussen ook helemaal uit. Onze living heeft nu meer iets mee van een carport of open veranda vind ik.
Mensen die graag poutrellen schilderen mogen zich trouwens altijd melden en een droge dag in de komende week uitzoeken om de artiest te komen uithangen.

Mijn moeder op bezoek. Ze ging pas komen als er weer wat meer stond dus met andere woorden: we zijn terug aan het opbouwen!!!

donderdag 18 februari 2016

Wauw, wat een plaats!

Alweer eventjes geleden dat we iets gepost hebben en toch is er weer veel veranderd. Gelukkig nu eventjes niet door mezelf maar door onze grondwerker. Die is dinsdagnamiddag langsgeweest om onze struiken langs de linkerkant uit te trekken en weg te voeren. Waar eerst een doorgangetje was van net geen 3m, ligt nu een boulevard van 6m, wauw!

Onze linkerkant voor we begonnen (fotootje van Google Streetview)

Onze linkerkant nadat onze grondwerker was gepasseerd. Joehoew, zalig veel plaats!

Onze linkerkant vanuit de tuin gezien. Jammergenoeg zie je nu wel de oude mazouttank maar die laten we wel nog verwijderen bij tijd en stond.

En dit zijn de struiken of toch wat er van over blijft :-).
Vorige zaterdag hebben we zelf ook nog verder gedaan (we= Stijn, ik en opa besjes alla mijn schoonvader Tony). De betonnen balk boven het oude raam van de leefruimte is afgebroken, de funderingen van de kolommen zijn gegraven en er is stelling geplaatst om de poutrellen (stalen liggers) op te leggen. Vrijdagmiddag komen ze deze leveren dus ik ben wel eens benieuwd of mijn berekening en opmeting klopt, fingers crossed zou ik zeggen!

Vandaag heb ik verdergedaan aan het afbreken van de betonnen balk zodat deze mooi netjes gelijk afgedaan is met de betonplaat van de eerste verdieping en we dus onze stalen liggers mooi tot tegen de betonplaat kunnen plaatsen.

Morgen gaan we waarschijnlijk de laatste steunmuur afbreken en nakijken hoe hoog we de poutrellen kunnen plaatsen.

De rechter achterkant van ons huis. De stelling staat nu overal tussen om de stalen liggers tijdelijk op te leggen.

Tony heeft ondertussen nog een raam van de living uitgebroken en het muurtje eronder ook afgekapt. Ik heb mij intussen bezig gehouden met het wegschieten van de betonnen platen aan de garage vooraan en de tegels aan de voordeur.

De fundering aan de oude keukendeur. Hier komt een betonnen kolom waarop een stalen ligger zal rusten voor het plat dak van onze uitbouw. De oorspronkelijke fundering is nog in goeie staat en is voldoende dik om de nieuwe kolom te dragen, een meevaller dus!
De andere kant is nu nog een groot gat, 1,1m diep waar dan de fundering in zal komen voor de stalen kolom. Er staat nu nog grondwater in maar dat pompen we er wel uit vooraleer we beginnen. Het grondwater zit dieper dan 80cm onder het maaiveld dus we zullen het normaalgezien bij de grondwerken niet meer mogen tegenkomen.

Deze oude maar degelijke vriend staat hier ook nog. Als je iemand kent die een mazouttank zou willen hebben (er zit nog beetje mazout in), laat maar weten. Hij kan via de nieuwe boulevard tot achteraan geraken om hem te komen ophalen.

Zoals gezegd is de mazouttank gratis beschikbaar voor mensen die hem kunnen gebruiken. Laat gewoon iets weten via mail of via het contactformulier en dan zien we wel verder. Hij moet nog niet direct weg maar het zou wel leuk zijn voor ons als we er niet meer moeten op kijken. Er zit een groene dop op dus hij is gekeurd (voor de echte geïnteresseerden).

Als laatste wil ik nog even heel erg bedankt zeggen aan ons cateringbedrijf oma moeke voor de regelmatige bevoorrading en terbeschikkingstelling van soep (iedere dag andere, dat wordt een uitdaging vind ik) en een warme keuken en ook aan oma bib voor de lekkere e-clairs.

Voila en nu in bed want morgen komt Stijn terug werken en dat wil meestal zeggen dat de dag nog net iets vermoeiender is.

zondag 14 februari 2016

Traptransformatie met heel veel verbeelding...

We hebben ons contractje doorgestuurd voor de renovatie van onze trap. Beetje vroeg om er nu al aan te denken maar zo liggen nagenoeg alle aannemers al vast en moeten we tijdens de werken niet meer denken aan prijsaanvragen, offertes,...

Even voor de nieuwsgierigen een foto van onze oude trap. Die is wel genomen wanneer de vloer al was uitgebroken en de leuning al was verwijderd.

Oude trap met retro traploper :p

Binnen enkele maanden zou trap2 ervoor moeten zorgen dat onze trap er zo zal uitzien:

Z-profiel trap in eik.

Goh, als we zover zitten wordt het echt leuk want dan is het bijna gedaan :p.

Reageer maar en klik gerust op alles wat je interesseert! :-)

donderdag 11 februari 2016

Weer een weekje verder en weer een nieuwe container gevuld

Nagenoeg een weekje dan... Deze week was de eerste week dat ik alleen moest verbouwen maar gelukkig kon ik beroep doen op de werfradio van mijn vader. Het blijft een wonder dat dat ding nog zo goed werkt, kijk maar hieronder.

"Moderne" werfradio

De laatste dagen hadden we niet veel geluk met het weer dus werd ik gedwongen om vooral binnen verder te werken.
In onze garage zit nog een smeerput in de grond en jammergenoeg voor mij was deze in beton gegoten tot op het niveau van de tegels in de garage (=veel te hoog dus). Als we dit zo gingen laten, zaten we dus met een enorme koudebrug. Gevolg is dat ik ruim een dag bezig ben geweest met dat ding 35cm te verlagen. Mijn boorhamer kreeg zo warm dat ik er mijn hand bijna aan verbrandde en mijn vingers trilden 's avonds nog na.

Resultaat was wel dat de putrand verlaagd was en dat de put gevuld was met al de resten van de putrand. 2 vliegen in 1 klap dus, zo moeten ze minder materiaal aanvoeren om de put mee te vullen.

Smeerput VOOR
Smeerput NA, oef...

De dagen erna heb ik vooral nog verder vloeren uitgebroken, de eerste trede van de trap afgebroken (dat was nog zo'n "schone" marmeren trede), de achterdeur en raam van de berging uitgebroken, folie gehangen tegen de buitenmuur, de verwarming weer opgestart in de slaapkamers boven,...

De berging is nu meer een zandbak.

Idem voor de vroegere keuken. Dit wordt trouwens speelkamer en badkamer. Het raam achteraan is uitgebroken en de muur eronder moet nog verdwijnen en wordt doorgang naar de eetkamer.


Onze vroegere living doet even dienst als stortplaats. Ondertussen zijn we al eens naar het containerpark geweest en zijn we dus naast €15 ook heel wat afvalbergen kwijt.

De berging van buitengezien VOOR het uitbreken van de deur en het raam.

De berging TIJDENS de uitbraak.

De berging NA de uitbraak. Check ook het zonnetje dat er even 5 minuutjes doorkomt. De rest van de dag heeft het wel volle bak geregend.

De tegeltjes in de berging worden afgebroken. Gelukkig hebben ze overal zavelmortel gebruikt en komt dit dus vrij vlot van de muren.


Resultaat tegen woensdagavond.

De vloer in de gang en de eerste marmeren trede van de trap zijn uitgebroken. Handig is nu dat je vanuit de gang aan de drank in de kelder kan. Naast bier hadden we ook frisdrank zu maar die was al op. We zoeken dus enkele bierdrinkers om ons een dagje te helpen (niet alleen drinken dan é).

De tegels rond het huis moeten ook verwijderd worden voor de grondwerken. 6cm dik zijn ze en er hangen meestal 4-5cm resten van assebeton aan vast. 1 zo'n tegel weegt gemakkelijk 30-35kg dus veel meer dan eentje moet je toch niet proberen te tillen... (toch zeker ik niet)

De achtergevel zoals die er nu uitziet.

De container zoals die er nu uitziet. Eigenlijk is dit dus de vroegere achtergevel... :p

Bij het uitbreken van de oversteek hebben we gezien dat er 1 hoek helemaal rot is. Gelukkig dus dat we die oversteken niet meer zullen houden. Het dak zal ingekort worden en gelijk afgewerkt worden met de buitenmuur.

Om de ecologische gedachte hoog te houden: We proberen enkele gevelstenen een nieuw leven te geven... Financieel is het natuurlijk ook wel leuk dat we geen nieuwe stenen moeten gaan kopen dan é :p

Mijn vader is deze week ook weer 2 keer 's avonds komen helpen om naar het containerpark te rijden. Hij wil het niet echt toegeven maar volgens mij doet hij zo'n verbouwing graag :p. Ik zal wat werk overlaten voor hem ;-).

Voila, dit is een beetje in een notendop wat er allemaal gebeurd is de laatste dagen. Naar mijn gevoel zitten we goed op schema (allé, we hebben wel niet 100% een planning maar we houden een goed gevoel over aan de voorbije 2 weken). De afbraak loopt stilaan op zijn einde wat eigenlijk vooral wil zeggen dat we binnen een dikke week weer mogen beginnen opbouwen, joehoe.

Morgen proberen we verder te doen met het afbreken van de gevelsteen en de vloeren. (ze verwachten goed weer dus zal het eerst gevelsteen worden). Daarna ga ik een keer het restant van de betonnen kolom achteraan aanvallen. Hopelijk gaat het afbreken vlotter als we eerst sleuven erin slijpen met de slijpschijf.

Mensen die ons graag eens live willen bezig zien, kom gerust eens langs. Zoals je gezien hebt op de foto hebben we bier dus ik kan jullie zelfs een drankje aanbieden.