zondag 28 augustus 2016

Het begint meer en meer op een te grote veranda te lijken...

We kunnen momenteel al spreken van een te groot uitgevallen carport. Sinds deze week is het plat dak afgewerkt en zijn we eindelijk aan het dichtmaken van de muren begonnen.

Weer niets nieuws maar het plat dak was toch weer iets waar er veel meer werk aan was dan eerst gedacht. Door de speciale vorm van ons "plat" dak zijn de aansluitingen naar het bestaande dak heel complex geworden. Bij normale platte daken kan je overal dezelfde soort aansluiting maken, bij ons daarentegen heeft ons plat dak verschillende hellingen en dus overal verschillende aansluitingen. In het midden van het platte dak staat dan ook nog eens een dakkapel wat het nog extra speciaal maakt...

De I-liggers gingen vrij vlug ook al zorgden die ook al voor wat extra werk. Iedere schuine ligger heeft een andere helling en moet dus onder een andere hoek gezaagd worden. Dat wil zeggen: koordje spannen, lengte opmeten (andere hoek is ook andere lengte), hoeken opmeten, hoeken overzetten op de ligger, stukje aan de onderkant uitzagen om de ligger deftig te laten dragen, OSB-stukjes langs de flens van de ligger en als laatste op zijn plaats leggen en hopen dat je juist hebt opgemeten... Gelukkig werden deze handelingen snel routine waardoor mijn vader en ik na een dag een stuk sneller vooruit gingen.

Alle "schoentjes" op hun plaats en dus kunnen de I-liggers hierin geplaatst worden.
De laatste balken op hun plaats. Zo zie je goed dat ons dak echt een rare vorm heeft!
Na een frustrerend werk volgt gelukkig iets wat wel heel vlot vooruit gaat: OSB platen opleggen! Gewoon lijmen, OSB leggen, aankloppen en vastschieten. Het ging volgens mij even rap als ik het hier moet typen.

De OSB-platen op het dak plaatsen ging dan verrassend snel. Op voorhand had ik gevreesd voor het plaatsen van de platen want door de verschillende hellingen had ik gedacht dat de voegen niet mooi dicht zouden gaan. Gelukkig bleek dit in werkelijkheid goed mee te vallen en ging dit werk een stuk sneller dan gepland.

Tussendoor nog een verlengkabel herstellen. Ne mens heeft nog geen werk genoeg... :p
Mooi streepjeseffect op onze betonplaat. Mmm, beter niet aan Ine tonen of ze zou dat nog willen houden:p.
Voila, het grote dak ligt dicht!
Daarna moesten de dakranden geplaatst worden. Door alle verloren tijd heb ik hier voor multiplex gekozen die ik direct op maat heb laten zagen. De maat (37cm) was ook een ramp om uit OSB-platen te halen (60cm) en was perfect voor een standaard multiplexplaat (122cm).

Voor de aansluitingen hebben we een mengeling van PIR-platen en OSB gebruikt, dit afhankelijk van de plaats waar de aansluiting zich bevond (vlakke muur of hellend dak). Hopelijk is mijn dakdekker even blij met mijn werk als ikzelf gisterenavond maar dat zijn zorgen voor morgen.

Leuk bezoek op de werf! Janne ging even mee gaan kijken op het dak! Gelukkig dat ik er heel tijd bij was om haar vast te houden. Ze lag er volgens mij anders al 4 keer af :p.
Ook Tuur stond beneden te wachten maar is nog net iets te klein om op die ladder te klimmen... Hoe gaan we dat nu uitleggen...
Enkele leuke aansluitingen tussen het oude en het nieuwe dak. Ik heb geleerd: hoe minder OSB, hoe meer werk je ermee hebt :p
Dit noemen ze "creatief met reststukken" :-) Het ziet er makkelijk uit maar deze hoek verbergt een te grote poutrel, veel isolatie en bovendien heb je niets van houvast om deze hoek stevig te maken. Een klein huzarenstukje verborgen achter een klein stukje isolatie.

Ine heeft ook terug enkele uren kunnen helpen (met dank aan de grootouders voor de oppas) en heeft onze zitput helemaal droog gemaakt en opgeruimd. Onze aannemer zal hier roofing in branden zodat we zeker zijn dat er geen grondwater meer kan omhoog komen. Hier komt later waarschijnlijk parket en je wil het je niet inbeelden dat je thuis komt en de parket een meter hoog gebold staat :p.

De platen voor de dakranden liggen ook op hun plaats. Nu kan onze dakdekker komen om de EPDM te lijmen.

Eventjes het volledige platte dak in 1 keer verlijmen, waarom niet...
Het resultaat is wel fantastisch! Net een biljarttafel alleen is het heel gemakkelijk om in bepaalde hoeken te scoren (voor de leken: een dak loopt namelijk af naar 1 hoek :p)
Ken van Kendak moest vrijdag nog de roofing branden. Het was dan 32°C, de muren waren bedekt met doorzichtige folie en je kreeg dus een serre-effect. Bovendien stond hij naast een brander... Liever hem dan ik :p
Door de roofing is onze zitput nu zeker waterdicht! Mooi gedaan!
Als laatste zijn we nog begonnen met de eerste muren dicht te maken. Een fantastisch werk want integenstelling tot de dakwerken gaat dit supersnel vooruit!
Dit is het voorlopige resultaat van een halve zaterdag werken. De platen die je ziet, zijn trouwens houtvezelplaten. We hebben ze bevestigd met inox vijzen en grote rondellen (metalen rondjes met een gat in :p).
Enkele dagen terug kregen we ook nog goed nieuws van de plaatser van onze garagepoort. Deze is gemaakt en staat klaar in hun atelier. Maandag konden ze deze al komen plaatsen maar doordat er al 2 keer is ingebroken bij ons op de werf, gaan we die plaatsing nog een beetje uitstellen...

Terug dus ook nog wat slecht nieuws: vorige week werd opnieuw bij ons ingebroken. Er is weer niets gestolen maar de schade aan onze zolderdeur is een stuk groter dan vorige keer. We hebben aangifte gedaan bij de politie maar verder kunnen die mensen natuurlijk ook niets doen. Het zorgt wel voor een heel onveilig gevoel bij ons...

Dat was het voorlopig zo'n beetje. Na deze week zullen we even proberen wat tijd voor ons te maken want de afgelopen weken hebben we constant doorgewerkt om een onrealistische deadline te kunnen halen en ons zogenaamd onuitputtelijk vaatje met energie begint toch iets minder onuitputtelijk te geraken... Tijd dus voor een iets rustiger tempo en wat tijd voor ons 4.

Oja, we hebben sinds kort ook een mysterie op onze werf! De wekker hieronder stond plots in onze nieuwe bureau maar is van geen enkele aannemer en ook niet van ons. Ik denk dat we hier kunnen spreken van een "verschijning"...

De mysterieuze wekker van het goddelijke philips. Er zit zelfs een gouden randje aan...