woensdag 3 augustus 2016

Gaan die nu weer beginnen slopen?

Jaja, die gaan weer beginnen slopen! Maar vooraleer we begonnen afbreken, hebben we het gecompenseerd met nog wat opbouwwerk.

De laatste weken waren we op vele momenten met 2 of meer man dus konden er weer zwaardere dingen versleurd worden. De laatste stukken werden op de houtskeletwanden geplaatst, verlijmd en genageld en daarmee zijn we voorlopig klaar met onze muren.

Terugkijken is altijd leuk dus vandaar: We zijn op enkele weken van dit ...
... naar dit resultaat gegaan! Hopelijk staat er op de volgende foto ook een dak op en zijn de muren dichtgemaakt.
Dit is een foto van de andere kant. Hier komt een kleine oversteek en een schuifraam (kant bureau). Als je oriëntatie je even in de steek laat, kijk dan nog eens vlug op onze plannen)
Verder heb ik op de momenten dat ik alleen was, vol goeie moed begonnen aan de afbraak van onze dakoversteek achteraan. Dat viel allesbehalve mee! Leien leg je makkelijk van onder naar boven maar afbreken is absoluut niet gemakkelijk als je terug vanonder moet beginnen. Gevolg is dat ik een hele namiddag en avond bezig ben geweest met de leien af te nemen...  Daarbij moet je weten dat het op dat moment 27-28°C was en dat wil zeggen dat de leien gloeiend heet waren, zelfs met werkhandschoenen was het niet te doen. :-)

Je ziet bijna niet dat ik iets heb gedaan maar ik ben er wel een hele lange dag mee bezig geweest! Het ergste is dan nog dat de rechterkant van de goot nog te laag lag om het dak van het houtskelet erop te plaatsen... Goe bezig!
Weer leuk bezoek tussendoor. Onze schatten hadden mijn laarzen ontdekt, hilarisch. Het is net klein duimpje :p.

Een kind kan zo blij zijn met wat oude laarzen :-)

En nog een kleine verfrissing ook, aangeboden door mijn liefste petekindje.

De dagen erna weer met 4 man aan het werk geweest wat automatisch wil zeggen dat je als bouwheer veel rondloopt en veel dingen klaarlegt maar zelf vrij weinig doet... Mijn schoonbroer en schoonvader hebben de grootste steunbalk van ons huis op zijn plaats gelegd. Een hele dag met 2 man voor 1 balk op zijn plaats te leggen! Zo'n ding laat zich dus niet zomaar waterpas en recht vastzetten. Ondertussen was Bart bezig met onze gevelsteen af te breken. Op 1 dag ook 1 gevel afgebroken, chapeau!

Laatste houtskeletwand... We zijn er bijna!!!

Mijn eerste muurtje zelf gemetst... Hoogstwaarschijnlijk totaal niet volgens de regels van de kunst maar het ding blijft toch mooi staan.

2 vlijtige werkers zijn de hele dag bezig geweest met 1 balk. Ze hebben nochtans goed doorgedaan maar het was een $%*@# ding. Die grote multiplexbalken smijten zich langs alle kanten en het is bijna onmogelijk om ze perfect waterpas en recht te zetten.

Blije werker gespot! Volgens zijn vrouw had hij op het einde van de dag nog net genoeg energie over om in zijn bed te geraken maar dan was het vaatje af. Mooi gewerkt!

1 dag stenen afkappen = 1 gevel volledig klaar! Jammergenoeg hangen er nog veel mortelresten achter die we de dagen erna mochten afkappen...
De week erna had ik 4 werkdagen gepland. 1 dag voor de schoenen voor onze dakbalken vast te schieten. Ik ben de laatste tijd heel slecht in timemanagement want ook dit werk had ik weer zwaar onderschat :p. Op 1 dag heb ik (och god) 25 schoenen bevestigd. Doordat ons volledig dak in rare hellingen ligt, moest iedere schoen exact uitgemeten worden, waterpas gezet worden,... Als je verbouwt, mag je duidelijk niet kijken wat je op 1 dag gedaan hebt maar moet je kijken over een langere periode anders hou je dit gewoon niet vol :p.

De 3 dagen erna zijn we bezig geweest met het verder afbreken van onze gevelstenen. Doordat de metselaar vroeger de binnenmuur en buitenmuur in 1 tijd optrok, is er geen aandacht besteed aan het afkappen van mortelresten aan de buitenkant van de binnenmuur. Gevolg is dat ik overal nog mortelresten mocht gaan afkappen... Ik kan je verzekeren dat je leukere dingen zijn dan met een hamer en beitel in de hand de ganse dag op een lelijke muur te zitten zoeken naar mortelresten. Zaterdag eindigde voor mij pas om 22u maar gelukkig wilde dat zeggen dat ik de dag erna kon uitrusten.

Tussendoor is de firma Drytech Vochtbestrijding nog langsgeweest om onze muren te komen onderzagen. Met een grote kettingzaag met widiablad (= sterk materiaal, beetje te vergelijken met diamant) zaagde hij echt volledig door onze muren. Daartussen werd een polyester blad gestopt met krimpvrije mortel en op het einde werden nog spieën in de opening geklopt. Tegen het einde van de dag steunde ons huis dus op een 30'tal spieën, ... geruststellend ... :p

We hielden toch ons hart vast toen die vent begon met zijn kettingzaag... Maar hij kent gelukkig zijn job, ons huis is geen millimeter gezakt :p

Het is misschien een beetje moeilijk om te zien maar dat lichtgrijze strookje is een polyester blad met krimpvrije mortel. Nuja, het komt erop neer dat we geen opstijgend water meer kunnen hebben in onze muren :-)
De komende week wordt er op de binnenmuur een cementering gezet. Doordat de oorspronkelijke metselaar zijn waterpas niet echt werkte, staat de muur niet mooi recht en kan de firma van het gevelpleisterwerk zijn isolatie niet plakken. Gevolg is dat wij enkele duizenden euro's meer mogen betalen om de buitenkant van een laagje cementering te voorzien (cementering is zoals pleisterwerk maar dan met cement ipv kalk). Het leuke is wel dat met die cementering onze binnenmuur terug waterdicht zal zijn. We hopen dus dat het niet teveel meer zal regenen deze week totdat die mortellaag erop zit.

Binnen een goeie 3 weken komt de dakdekker ook het plat dak achteraan leggen. Het wordt de komende weken dus nog ferm doordoen om het dak dicht te leggen tegen dan.