vrijdag 27 mei 2016

Onze grote houtskeletpuzzel!

Naar mijn idee was het al even geleden dat ik nog een berichtje had gepost op deze blog maar eigenlijk komt dat vooral omdat er in tussentijd vrij veel gewerkt en dus vrij veel veranderd is op onze werf.

Vorige week zijn er een groot aantal materialen geleverd geweest en konden we dus weer goed aan de slag. Zaterdag zijn we met goeie moed begonnen om de EPDM te kleven op de ytong blokken. Mensen die niet weten wat EPDM is of die geen idee hebben hoe ons houtskelet opgebouwd is, klikken best HIER op.

We hadden ons op voorhand verzekerd dat het zeker niet zou gaan regenen die dag wat ook effectief het geval was. Jammergenoeg voor ons (= mijn broer Klaas en mezelf) hadden we geen rekening gehouden met de wind... De eerste strook EPDM hing er nog vrij vlot tegen maar de 2e was een echte ramp. Om zo weinig mogelijk naden te hebben, sneden we de stroken perfect op lengte wat voor de 2e strook resulteerde in een onhandelbare 7,5m. 

Onze werkwijze was wel ok. Eerst lijmden we de bovenkant van de ytong en een kleine strook op de EPDM in. Deze kleefden we eerst vast zodat dit mooi vlak zou zijn. Daarna moesten we de gehele strook overplooien en zowel de EPDM als de resterende betonnen wand instrijken met lijm. Om EPDM te lijmen gebruik je contactlijm en bijgevolg moeten die dingen ongeveer 15-20minuten drogen vooraleer je ze tegen elkaar moogt duwen. Het nadeel van contactlijm is ook nog dat je maar 1 kans krijgt om ze vast te lijmen. Eenmaal ze tegen elkaar komen, zitten ze muurvast. EPDM lijmen bij rukwinden lukt dus absoluut niet!!! Onze strook is 2 maal tegen de betonnen wand gevlogen en was dus al verlijmd (We hebben met 3 man staan trekken om die nog terug los te krijgen...) en bij 1 van die 2 keer is ook onze lijmpot omgevallen...

Na de middag zijn we dan ook gestopt omdat het echt niet meer ging en zijn we begonnen met het hout van het houtskelet te ordenen.

Het eindresultaat mag gezien worden. Het heeft weinig bloed, veel zweet en nog meer tranen gekost!

Hier zie je het kleine resultaat van een halve dag EPDM kleven. De aandachtige kijkers merken ook direct de mooie lijmvlek op op onze "nu iets minder mooie" betonplaat.
Ook Stijn heeft weer een dag bij ons gewerkt en na zijn werkdag was alle ytong geplaatst en het muurtje naast onze douche afgewerkt.

Deze week had ik 3 dagen verlof genomen dus kon er ook tijdens de week verder gewerkt worden. 
Woensdag had ik weer hulp van mijn broer en mijn schoonbroer en konden we (met tegenzin) een nieuwe poging "EPDM plakken" ondernemen. Gelukkig was het zowel droog als windstil en tegen het einde van de dag was alle EPDM verlijmd op 1 strook na (die zullen we zaterdagmorgen verlijmen).

Dinsdag en donderdag ben ik begonnen met ons houtskelet samen te schieten. Dat schieten moet je echt letterlijk nemen. Je hebt een nagelpistool waarmee je bijna letterlijk nagels afvuurt in de houten planken. 

Deze gegalvaniseerde kanjers van 9cm worden in ons houtskelet geschoten. Het zijn trouwens geringde nagels die nog net wat extra weerstand geven tegen het uittrekken.
En die worden dus in deze ferme planken geschoten. 184mm breed en 38mm dik. Hopelijk zijn ze sterk genoeg!

Al onze planken zijn al op voorhand gezaagd. Wat mij dus nog rest is een grote puzzel samensteken.
Op voorhand heb ik ons houtskelet volledig uitgetekend in autocad en verschillende plannen gemaakt waarop alle afmetingen staan, nummering, detaillering,... Er is veel tijd in gekropen maar op de werf spaart het wel ontzettend veel tijd uit! Na 2 dagen "houtskeletten" is al bijna de helft van de muren klaar. De moeilijkste delen moeten wel nog komen... :-)

Dit is ons plan met alle gevels op en alle balken met hun nummer. Eigenlijk kan je het vergelijken met een puzzel waar ze op de doos al aanduiden waar ieder stukje moet komen. Ideaal spelmateriaal dus voor in de kleuterklas :p.
Mijn eerste wand is klaar! Ik geef toe dat het ook de kleinste en makkelijkste muur was maar het is toch een begin!
Onze zitput is trouwens waterdicht. Ik heb hem dinsdagavond moeten leegpompen want er stond toen 4-5cm water in.
Woensdagavond en de laatste strook EPDM van die dag hangt vast.
EPDM lijmen is vooral heel goedkoop materiaal gebruiken. Het moet echt wegwerpmateriaal zijn want meer dan 1 keer kan je het toch niet gebruiken.
Na 2 dagen beginnen we een grote stapel houtskeletwanden te krijgen. Een ideale plaats om je voeten om te slaan. Fantastisch dus voor een doe-het-zelver met een scheurtje in zijn meniscus :p.
Nog even een totaalfoto van hoe het er nu allemaal uitziet. De houtskeletwand rechts zal het hoogste punt BINNEN worden. De rechtstaande wand links vormt het laagste punt binnen.