zondag 19 juni 2016

De eerste muren staan recht!

EINDELIJK!!! Na 3 weken kleine "stomme" werken te moeten doen als voorbereiding op ons houtskelet was gisteren eindelijk ons moment suprême daar. Maar eerst misschien nog even berichten wat ik de rest van de week heb gedaan.

Deze week heb ik weer 2 "verlof"dagen genomen (volgens mijn baas zal ik de weg naar mijn werk niet meer terugvinden. Ik heb hem gezegd dat je zulke dingen jammergenoeg niet vergeet :p).
Donderdag had ik een kruidnagelpistool gehuurd bij huurland. 's Morgens dus eerste werk achter die machine gereden. Heel trots vertelden ze mij dat ze eerst een defect toestel hadden laten overkomen van een ander filiaal maar nu gelukkig een heel goed werkende machine gevonden hadden. Ze hadden het toestel zelf getest bij hen in het magazijn en ze waren trots dat alle toestellen die bij hen binnenkwamen ook uitvoerig getest werden vooraleer ze naar een klant gingen. Ik was dus wel blij dat ze zoveel moeite gedaan hadden...

Om een lang verhaal kort te maken ben ik (na 2 keer opnieuw te bellen en te horen: "Meneer, volgens mij doet u iets verkeerd...") om 13u30 terug gereden naar hun filiaal met wat volgens mij een defecte machine was. Ze hebben het weer uitvoerig getest (met mijn nagels en patronen...) en bleek dat het toestel inderdaad niet werkte... Jah! Gelukkig voor mij hadden ze een nieuw toestel binnen (waarom geven ze dat dan niet direct mee???) en kon ik na een halfuur weer vertrekken.

Gelukkig ging alles vanaf dan wel goed. De rest van de dag heb ik nog verschillende houten balken aan onze stalen kolommen en liggers geschoten. Tegen 20u was ik helemaal klaar dus dat viel al bij al nog wel mee.

Onze stalen portiek is omhuld door houten balken. Op die manier kunnen we gemakkelijk het houtskelet bevestigen.
Rond iedere kolom staan er balken. Deze zijn gelijmd en ertegenaan geschoten. Dat schieten mag je trouwens vrij letterlijk nemen, zie de video hieronder maar.


Vrijdag was het de laatste dag dat er voorbereidende werken voor ons houtskelet gepland stonden. De laatste vloerbalken (onderste balken van onze wanden) heb ik bevestigd tussen de regenbuien in. De chemische verankering was ik wel begonnen toen er net een bui begon... Gelukkig bestaat er een spreuk van een oude wijze man die luidt: "Ge kunt maar nat zijn tot op uw vel" en dat bleek helemaal waar te zijn :p.

Op de EPDM (zwarte folie) liggen de laatste houten vloerbalken. Zoals je ziet, was het op het dat moment een mooi zwembad in onze zitruimte :-).

Zaterdag moest de grote dag worden. Mijn vader kon in de namiddag komen helpen dus voordat hij toekwam werd er serieus doorgewerkt aan de laatste dorpels, het opmetselen van de regenput en het dichtmetselen van de laatste ramen.

In de namiddag zijn we dan eindelijk begonnen met de eerste wand. 3uur erna stond bijna de volledige achtergevel recht! Mijn volledige verbouwmaand was goedgemaakt. Alles past en het gaat vlot, wat wil een doe-het-zelver nog meer... :-)

Nog even kloppen op die houten balk :p. Wat stond ik daar eigenlijk op die balk te slaan? :p

Eerst PU-lijm op de wanden.

Jaja, er was tijd voor romantiek zaterdag. Alhoewel die uitgelopen lijm ook iets lugubers heeft, was het in de eerste plaats lief bedoeld. Er zit nu ergens een wand in ons huis waar ik in lijm mijn liefde betuig... :p

Eerste wandje recht (een wandJE, het ding is wel hoog maar oh god 60cm breed)

Even bewijzen dat we goed bezig zijn!

Voila, 2e wand staat er ook al.

En je scrollt even naar beneden en daar is wand nummer 3 al. Het lijkt peanuts maar er zit wel wat tijd tussen al de foto's :p.

Einde van de dag en dit is het voorlopige resultaat.
In de schaduw van de houtskeletwerken is er ook weer veel gemetst vandaag. De regenput kreeg een mooie omwalling.
En ook de laatste ramen werden dichtgemetseld. Er is zelfs gekeken dat het verband van de stenen klopte volgens de bestaande muur. Fantastisch werk van mijn metser.
Nog even wat reclame voor mijn metser: Goeie stielman, helpt mee nadenken over verschillende bouwdetails en heeft flauwe humor, wat wil een mens meer! Iemand die een metser nodig heeft: Algemene Bouwwerken Debaene. Wel liefst geen werken geven wanneer hij ons gevelmetselwerk moet komen doen :p.