woensdag 28 september 2016

We hebben ramen!!!

Zeggen dat het druk is bij ons, is echt een understatement. De laatste weken heb ik meer in onze werf gezeten dan bij Ine en de kindjes thuis en dat voel je wel. De laatste week voel ik ieder spiertje in mijn rug. Ik ben nochtans nog maar 30 maar heb het gevoel dat mijn buurman van 83 zich fysiek beter voelt dan ikzelf :p. Je ziet duidelijk dat iemand met voornamelijk zittend bureauwerk niet de lichamelijke bouw heeft die nodig is voor zulke ingrijpende werken :-).

Maar belangrijker: wat is er allemaal gebeurd en veranderd in ons huis???

Sinds het laatste bericht hebben we de muren aan de buitenkant volledig dichtgemaakt met houtvezelplaten (voor de geïnteresseerden: Steico Universal 22mm, aangekocht bij Eurabo in Gent). Intussen is ook nagenoeg de volledige binnenkant dichtgemaakt met OSB platen van 18mm en zijn we al begonnen met het plaatsen van een dampscherm (Intello+) tegen de I-liggers van het plafond. Hiertussen zal dan isolatie geblazen worden (= cellullosevlokken = vlokken van krantenpapier :p). Het is verbazingwekkend hoe kort je enkele weken en tientallen uren werk kan je beschrijven.

Houtvezelplaten aan houtskelet - begin
Zo dus begonnen aan de buitenkant van onze muren
En dan zat alles dicht... Zo rap als het gaat om naar beneden te scrollen, zo rap gaat het ook in het echt :-).
De binnenkant werd ingepakt in OSB-platen. Je ziet dat er ook tijdens de nachtelijke uurtjes gewerkt wordt bij ons.
Tussendoor heb ik nog wat bakjes gemaakt om tussen de I-liggers vast te schroeven. Hierin zullen onze spotjes zitten zodat deze niet tegen de isolatie kunnen komen.
Bakjes geplaatst. 16 spotjes in de keuken en eetruimte... mmm... Een voetbalstadion zal zo niet verlicht zijn als onze keuken!
Voor de geïnteresseerden:
De houtvezelplaten hebben we vastgeschroefd met inox vijzen en hele grote rondellen van 70mm. Die rondellen worden eigenlijk gebruikt om isolatieplaten vast te schroeven op platte daken maar kunnen dus perfect ook gebruikt worden voor houtvezelplaten :-). De schroeven hebben we lichtjes naar boven toe geschroefd zodat het water zeker niet via de vijzen kan binnenkomen.

De OSB platen zijn genageld en verlijmd met PU-lijm. Er bestaat een studie die aantoont dat de verlijming van die platen ervoor zorgt dat je houtskelet in 1 keer een heel pak sterker wordt. Vrij logisch ook natuurlijk, je maakt eigenlijk door die lijm van veel platen 1 groot vormvast oppervlak.

Het dampscherm zullen we eerst vastnieten zodat het in eerste instantie vasthangt maar het is de uiteindelijke bedoeling om kleine latjes te schroeven en nagelen die het dampscherm op zijn plaats zal houden wanneer de isolatie wordt ingeblazen.

Intello plus aan plafond houtskelet
Een mooie streep dampscherm aan de plafond. Bij ons is het vrij moeilijk om dit te plaatsen want onze plafond heeft overal een andere helling en het is dus geen evidentie om die folie strak en vlak te trekken.

En om af te sluiten nog 1 dingetje: WE HEBBEN TERUG RAMEN EN DEUREN!!!
Nog niet allemaal maar toch al 6 stuks zonder glas. Eigenlijk hebben we dus gewoon profielen... :p
We zijn zelf heel tevreden van het kleur en tot nu toe ook heel erg van de plaatsing. Hopelijk doen al onze aannemers het zo goed.

Raam in houtskelet Reynaers CS77HI
Waaaaah, een raam! Het lijkt op slag een stuk meer afgewerkt...
Zijdeur Reynaers CS77HI
Waarschijnlijk zal ik nog een aantal keer tegen de deur lopen want ik ben het nu zo gewoon om overal door te kunnen... :-)
Onze werfleider deed zijn inspectieronde en zag dat het goed was! Hij was vooral onder de indruk van de hoop stof die er nog lag... Dan betaal je zoveel voor ramen en zijn de kinderen meer geïnteresseerd in het afval... nja.