dinsdag 29 maart 2016

Grondwerken gedaan!

Na de nodige vertraging (rotweer...) zijn de grondwerken eindelijk afgewerkt. Na een dagje geholpen te hebben met de graafwerken binnen, konden onze grondwerkers beginnen met de regenputten en 2 septische putten te steken. Ik was er zelf niet bij (ne mens moet ook af en toe zijn gewone job terug gaan doen) maar het moet de moeite geweest zijn.

De regenput is er eentje van 10000L wat wil zeggen dat er een gat moest gegraven worden van 3,5m diameter en 2,5m diep. Jammergenoeg voor onze grondwerker had het de dagen ervoor goed geregend en was onze grond veranderd in een moerasgebied. Het gevolg was dat onze put iedere keer opnieuw volliep met water en dat de wanden begonnen in te vallen. Na 2 pogingen waarbij de put iedere keer groter en groter werd, kwamen ze dan nog op onze aardgasleiding uit. Het gevolg van dit alles was dat bij de 3e poging een klein kraantje onze aardgasleiding tegenhield, een grote kraan klaarstond met onze regenput en een middelgrote kraan in 7 haasten de put moest graven. De grond vloog gewoon op de straat en toen de regenput er eenmaal instond, vloog diezelfde grond terug op de regenput om hem op zijn plaats te houden. Onze voortuin was veranderd in 1 modderpoel en onze afsluiting heeft de regenput niet overleefd...

Ons moerasgebied met daarin 2 septische putten en 1 regenput

Een bergje teelaarde. Moeilijk te zien maar het ligt echt tot op de afsluiting.

Nuja, alles was geplaatst en dat was het belangrijkste. Daarna begonnen ze met het uitgraven van de achterbouw en het plaatsen van de riolering binnen. Ook alweer geen lachertje! De funderingen in de deuropeningen liep door wat dus wilde zeggen dat we overal muurtjes moesten uitbreken... Al onze muren zijn 20cm dik en gemetst met volle bakstenen dus een zware boorhamer was geen overbodige luxe.

Vele handen maken licht werk en een boorhamer doet de rest!
De riolering leggen in ons toiletje. Kleine ruimte en lange buizen gaan niet echt samen :p
De riolering van het afvalwater (oranje kleur). Alles in 1 buis naar de septische put.
Onze achterbouw waar er na de regen niet veel meer van te zien was
De grondwerker heeft dan voor de rest nog alles buiten gegraven en de overloop geplaatst naar de gracht achteraan. Wij hebben voor de rest nog binnen alles genivelleerd. Het ligt niet perfect pas maar alles ligt binnen een marge van 2cm wat voor ons wel ok is. Onze betonplaat zal overal minimum 15cm zijn en maximum 17cm wat dus wil zeggen dat we overal genoeg betondekking hebben op onze wapening en toch nergens teveel beton moeten betalen.

Alles wordt genivelleerd! Weeral veel hulp gehad waarvoor dank!
De berg groeide...
En de put werd dieper (gelukkig dat het niet andersom was :p)
Onze voortuin vandaag. De grondwerker had toch zijn best gedaan om het een beetje deftig achter te laten.
Nog de overloop plaatsen tot achteraan en dan de aansluiting nog maken met de bestaande riolering en dan zijn de grondwerken officieel gedaan!
Paasmaandag was bij ons een gewone werkdag (ik snap toch al niet echt wat paasmaandag eigenlijk van betekenis heeft behalve dat het de dag na Pasen is...). De vroegere keuken en berging zijn verder genivelleerd en ik heb mij beziggehouden met het verder afschieten van de bovenkant van onze betonnen fundering en nog een muurtje aan de nieuwe bureauruimte. Dat laatste had ik weer ferm onderschat. Ik dacht dat ik er 4u mee ging bezig zijn maar na 10u ben ik nog net niet klaar... Waarschijnlijk zal ik deze week nog wat verlof nemen om verder te werken zodat we zaterdag kunnen beginnen met de wapeningsnetten te plaatsen!

Eindigen doen we met enkele sfeerfoto's. De sfeer zit goed ook al waaien we bijna uit ons vel :-).

Onze interpretatie van Miami beach: WAREGEM BEACH. Veel zand, beetje zon en veel te veel water! :-)