zondag 13 maart 2016

Openhuizendag ten top!

Sinds dit weekend is het bij ons meer dan openhuizendag. Er staat geen enkele deur meer op het gelijkvloers. Zaterdag was een mooi dagje en mooi weer, trekt ook "schoon" volk. En veel volk vooral! Stijn, mijn vader, Tijs en ik stonden om 7u al klaar om erin te vliegen. Tegen de middag lagen de garagepoort en de voordeur eruit.

Geef toe dat onze voordeur naast een likje verf toch ook wel gewoon helemaal aan vervanging toe was.
Heel voorzichtig al het glas eruithalen om het dan toch maar te breken zodat het in een emmer past :p
Voila, we hebben weer plaats voor een nieuwe voordeur. Binnen mag het precies al eens gekuist worden, er ligt precies wat stof op de vloer :p
Nog bewijsmateriaal dat ook de garagepoort er volledig uit ligt. Zo kan onze grondwerker makkelijk met zijn kraantje in alle kamers binnenrijden.

Mijn vader heeft zich ondertussen weer heel nuttig beziggehouden met het restant van een betonbalk boven onze nieuwe keukendeur te verwijderen. Bedoeling is om volgende week hier een linteel te gaan plaatsen zodat ook hier de schoren weg kunnen voor onze grondwerker.

Onze nieuwe keukendeur gezien vanuit de nieuwe keuken. Binnen enkele maanden zal er wel niet zoveel verbeelding meer nodig zijn als ik foto's post.
Stijn heeft verdergewerkt aan het gedeeltelijk dichtmetselen van onze raamopeningen in onze nieuwe slaapkamer. De vroegere ramen waren hier heel groot van afmetingen en dat is voor een slaapkamer beetje overdreven. Om ervoor te zorgen dat we dus nog een beetje kast kunnen plaatsen, verkleinen we de ramen tot 2 ramen van 1m breed. Op het einde van de namiddag had hij ook nog net tijd om de opening dicht te metselen boven de poutrel aan onze nieuwe bureau. Weeral een aantal steunen die zullen kunnen weggenomen worden.

De start zaterdagmorgen (de aandachtige lezer kan zien dat er dan al 4 rijen gemetst waren maar we rekenen die nog steeds bij het begin van de dag)
Einde namiddag waren de 2 openingen aangepast. Het linkse gat moeten we nog een beetje breder uitslijpen maar dat is werk voor mij voor deze week.
Stijn bezig met de laatste loodjes. De openingen hebben we bovenaan nog 5cm breder gemaakt omdat we rolluiken zullen hebben in onze slaapkamer. 
Dampende koffie en chocolade eitjes op een design stalen tafel (= stalen kolom). De pauzes zijn iedere keer welgekomen.

Stijn die nooit op de foto wil. Na 6 weken is het ons dan toch gelukt. Commentaar bij deze foto is altijd welkom.
Midden de namiddag kwam ook Klaas nog enkele uren helpen en samen hebben we de achterbouw "uitgezet". We hebben dus met andere woorden paaltjes geslaan waar de hoekpunten van onze uitbouw zullen komen. Pythagoras heeft weer serieus goed werk geleverd die namiddag en het moet gezegd zijn: Met een foutje van 1cm op de volledige achterbouw kunnen we spreken van een metsershaar :p.
De brugjes vormden een groter probleem want we hadden bij het verplaatsen van onze caravan duidelijk niet gerekend dat onze nieuwe living zo ver naar achter ging komen. Het paaltje voor de hoek aan te duiden stond nog net naast de caravan maar de brugjes (= voor de leken: per hoekpunt plaats je 2 brugjes waarop je nagels slaat om achteraf via touwen terug de contouren van je bouw zichtbaar te maken. Als je het nog niet begrijpt, kijk gewoon naar de foto's en er zal misschien één en ander duidelijk worden) waren er nog onmogelijk bij te plaatsen. Gevolg was dat we nog hebben moeten zwoegen om die caravan een meter op te schuiven. Niet simpel als je weet dat die benepen zat tussen een poutrel van 7m lang, een watervat van 1000L en het al ingeslagen hoekpaaltje... Kortom, we hadden beter eerst de caravan verplaatst en daarna pas begonnen met de hoeken te gaan uitzetten... Weeral een les geleerd die we bij iemand anders kunnen gebruiken. Bij doe-het-zelven moet je aanvaarden dat je de dingen meestal pas goed kunt als ze klaar zijn. Frustrerend!

15u05 en een lach. Beseft hij wel goed waar hij terecht is gekomen? :p
Enkele betonijzertjes, metserskoord en 6uur werk vormen de contouren van onze bijbouw. Voor de geïnteresseerden heb je hier een prachtig zicht op onze keuken.
De volledige bijbouw. De houten latjes zijn die beruchte brugjes waar ik over sprak. Onze bijbouw komt dus ongeveer 5m diep achter het huis en over de volledige breedte + nog een klein L-stukje langs deze kant waar onze keuken komt.
Vroeger die week had ik trouwens ook al een nieuw gat gemaakt voor onze keukendeur en de rest van de poutrellen geschilderd. Met dat laatste werkje ben ik trouwens 2,5uur bezig geweest!!! Dat had ik toch lichtjes onderschat. Onze langste poutrel ligt nog netjes op 2 schragen zodat we eronder kunnen schilderen maar door de regen van de afgelopen dagen is de grond eronder veranderd in één grote slijkmassa. Lekker spannend eigenlijk, het is kwestie van niet volledig op de grond te gaan zitten anders is je broek in modder en je toch ook niet te hoog op te richten anders hangt je haar vol met roestwerende verf...

Opdracht voor deze week is volbracht en dat hebben we vandaag afgesloten door met heel mijn gezin te gaan barbecuen voor kom op tegen kanker. Lekker en gezellig!

Volgende week verwachten we weer mooi weer, mooi volk en hopelijk weer veel werk dat gedaan is. Bedankt aan iedereen die zaterdag is komen helpen, iedere minuut dat jullie komen helpen, is een minuut minder voor mij dus dank je wel!

Nog even bewijzen dat ik er dus weldegelijk ook rondliep en dat ik ook nog iets heb gedaan namelijk dunne schijfjes van een baksteen slijpen (lees: 2cm dik) om de ruimte tussen een poutrel en de plafond op te vullen. En zoals al gezegd, lukte het me zonder te breken bij de laatste :p.