maandag 4 april 2016

Opbouw nu echt begonnen

We zijn sinds vorige week echt begonnen met opbouwen. Paasmaandag was een laatste dagje waarop ik mezelf moest forceren om met die zware boorhamer te werken. Het muurtje en de bovenkant van de betonfundering tussen bureau en zitruimte moest eruit. Bij zulke werken heb je na 12uur niet het idee dat er iets veranderd is. Beton kappen gaat zo enorm traag zelfs met goed materieel!
Foto was al laat op de avond en er was al niet veel licht meer vandaar dat het een beetje wazig is. Je ziet echt bijna niet dat er iets weggekapt is :p

We blijven natuurlijk positief dus oude fundering eruit, nieuwe betonplaat erin!

Vrijdag hadden we weer een dagje verlof genomen dus kon ik het plaatsen van de wapening voorbereiden. De grond van de zitruimte werd genivelleerd zodat ik overal zeker genoeg dikte zou overhouden voor de betonplaat. Onze betonplaat is 15cm en de wapening die erin moet laat maar 3cm beton over boven en onder de wapeningsnetten. Dit wil zeggen dat iedere glooiing van de grond eronder ervoor zorgt dat ik die 3cm niet meer overheb en dat onze wapening kan bovendrijven boven de betonplaat... Niet echt de bedoeling natuurlijk :-).

In de namiddag ben ik nog bekistingspanelen gaan kopen. Toch wel eventjes geschrokken van de prijs: €420 voor alle panelen. Er waren er wel 14 maar ik vond het toch veel geld voor wat houten paneeltjes die je maar 1 keer kan gebruiken. De bekistingspanelen hebben een gladde laag aan de buitenkant zodat onze betonplaat mooi vlak zal zijn als we eenmaal die panelen er weer uitgekregen hebben :p. Bedoeling is om hier nadien EPDM op te kleven zodat we zeker zijn dat er geen water in onze zitruimte komt (die ligt 36,5cm lager dan al de rest).

Zaterdag weer vroeg begonnen (7u, pfff) en samen met mijn vader begonnen met de bekistingspanelen op hun plaats te zetten. Hierbij bleek dat mijn grondwerker heel nauwkeurig gewerkt had en de put exact volgens de touwtjes had uitgegraven. Dikke proficiat maar we hebben toch nog 5cm meer uitgegraven. Hierdoor zal onze betonplaat iets te groot worden maar zijn we wel zeker dat de gevelsteen overal mooi op de betonplaat kan steunen.

Die bekisting lijkt heel hoog voor een betonplaatje maar deze moet ook dienen als bekisting voor een betonnen muurtje op die betonplaat. Alle platen staan waterpas en de bovenkanten zitten allemaal op de hoogte van de bovenkant van het betonnen muurtje. Zo hoeven we daar die hoogte niet meer te controleren maar kunnen we gewoon afstrijken gelijk met de bovenkant.
Onze volledige constructie. Voorlopig hebben we enkel de zitruimte gedaan omdat die eerst moet gegoten worden. De rest zullen we nadien nog bekisten.

Tegen de middag konden we beginnen met de bouwfolie. Die wordt gewoon op de aarde gelegd en zo mooi mogelijk geplooid in de vorstrand en tegen alle opstanden. Geen lachertje om een rechthoek rond kolommen te plooien en ook nog rekening te houden met zoveel hoogteverschillen. Nuja, uiteindelijk is het toch wel relatief makkelijk gelukt en tegen het middageten waren we klaar om met de wapeningsnetten te beginnen.

Even een heel sierlijke pose op die rol folie op te heffen. Je ziet, altijd vanuit de knieën werken :p
Resultaat tegen de middag. Het lijkt vol met plooien maar een rechthoek in al die hoekjes duwen is echt niet gemakkelijk!
In de namiddag kwam mijn schoonvader helpen (jaja, het was het dagje van de vaders :-)). De wapeningsnetten bleken ideaal van lengte te zijn voor onze bouwput. Eerst hebben we betonblokjes gelegd van 4cm, dan daarop wapeningsnetten van 8mm. Hierop terug metalen afstandhouders van 6cm hoog en daarop terug wapeningsnetten van 8mm. Een hele hoop metaal dus! Daarna nog naar de doe-het-zelf winkel gereden voor bindijzer. Alle metalen onderdelen moeten namelijk nog aan elkaar bevestigd worden en dat doe je met bindijzertjes.

Voila, de wapening ligt erin! Nu nog binden en nog wat kleine wapeningsstaven naar de vorstrand toe plooien en we zijn klaar om beton te storten.
Gelukkig bestaan hier fantastische tangen voor om die bindijzertjes vast te draaien. Het begint zelfs leuk te worden om te doen. De ijzerdraadjes hebben op de uiteinden 2 lusjes. Die lusjes grijp je vast met die tang en als je aan het handvat trekt, draait de tang de draadjes mooi rond elkaar! Schitterend eenvoudig!
Dit is de speciale tang om de wapening te vlechten (te verbinden met elkaar door ijzerdraad)

Voila, dat is het zo een beetje. Morgen heb ik weer een dagje verlof om alles voor te bereiden zodat we donderdag- of vrijdagavond beton kunnen storten.

Mijn vader was zaterdag duidelijk heel tevreden dat het goed weer was (dit is een heel grote video dus sorry als het lang duurt vooraleer het geladen is...):


Nog 1 klein dingetje: Moeke, doet dat goed deze week! We tellen mee af tot je weer thuis bent. We geloven erin!!!