maandag 18 januari 2016

De uitbreiding

Sinds we het huis gekocht hebben, wisten we dat er nog grote werken moesten gebeuren, enkel op het moment van de aankoop was er gewoon geen geld over om nog heel veel te gaan verbouwen.

Met het weinige geld dat er toen over was hebben we nog een badkamer gemaakt boven, centrale verwarming gelegd, elektriciteit vervangen, laminaat gelegd op de verdiepingsvloer, nieuwe toiletten en een nieuwe keuken (low budget wel te verstaan maar een hele vooruitgang).

Zoals iedereen weet zijn door de kredietcrisis de rentevoeten van de leningen zodanig gedaald dat het bijna geen geld meer kost om een lening af te sluiten. Geen geld is een beetje overdreven maar het is alleszins betaalbaar geworden. In maart hebben we eens onze centjes bij elkaar geveegd en bleek dat we iets vlugger dan gedacht aan de verbouwing konden beginnen.

Onze architect was vrij snel gevonden, Kris Merket uit Gentbrugge. Ik kende hem nog van vroeger in de chiro en enkele vrienden van ons hadden ook met hem samengewerkt en waren er heel tevreden over. Zijn ideëen sluiten ook heel goed aan bij onze stijl en dus was de deal snel beklonken.

Zijn eerste voorontwerp kregen we in mei en het was er boenk op. Het voldeed aan al onze verwachtingen: open bureau bij de leefruimte, ruime leefruimte en keuken, grote ramen, badkamer en slaapkamer op gelijkvloers, strak en modern,... Hij gaf toe dat doordat zijn huis en het onze zoveel gelijkenissen hadden, hij het ontwerp van zijn eigen huis had gebruikt om ons plan te tekenen. Een reeds beproefd ontwerp vonden wij absoluut geen probleem, zeker al niet omdat de uitwerking van zijn huis ervoor had gezorgd dat we voor hem gekozen hadden.

Het ontwerp laat bijna de volledige oude woning staan, enkel de binnenruimtes veranderen van functie. De leefruimtes komen allemaal in een nieuw te bouwen deel achter de woning. Hierin komen grote ramen waaraan we later terrasjes kunnen maken. De zitruimte wordt verzonken uitgevoerd wat de lange leefruimte een beetje breekt. Aan de zitruimte komt dan een langwerpige open bureau.

De vroegere keuken was het moeilijkste deel in het ontwerp. Kris maakte hiervan een gang met speelkamer en een kleine badkamer. 

De oude leefruimte verandert dan weer in een slaapkamer.

Hieronder kan je enkele foto's zien want tekst alleen zegt natuurlijk niets.
De foto's zijn direct al van het definitief ontwerp want ik ben deze blog pas 2 weken voor het begin van de werken begonnen. Als er mensen toch nog inspiratie hebben om iets (kleins liefst) te veranderen, laat het maar weten.

Plan oorspronkelijk verbouwing gelijkvloers woning jaren 60
Oorspronkelijk grondplan
Plan nieuw uit te voeren verbouwing gelijkvloers woning jaren 60
Nieuw grondplan (let vooral op de aangepaste familiewagen :p)

3D voorgevel woning verbouwing
Links voor

3D voorgevel woning verbouwing
Rechts voor
3D achtergevel woning verbouwing
Links achter
3D achtergevel woning verbouwing
Rechts achter