maandag 29 februari 2016

Moet er nog beton zijn?

Zaterdag was het onze eerste keer beton gieten. 's Morgens was het aan het vriezen dus binnen de kortste keren waren onze vingers weer onderkoeld. Gelukkig kwam mijn vader om 7u30 toe met koffie en lekkere chocoladetruffels.

De laatste ligger moest nog ongeveer 50cm omhoog en op een andere ligger gelegd worden. Deze ligger zal later de liggers van het nieuwe platte dak dragen en langs de andere kant moet hij de betonplaat van de verdieping helpen dragen. Eerst hebben we de betonplaat nog een beetje ingekapt zodat de ligger hier mooi onder kon geschoven worden. Langs de linkerkant werd deze op een stalen ligger gelegd. De andere kant moet ondersteund worden door een betonnen kolom.

De zwevende balk rechts moet nog op de balk vooraan op de foto.
Toch nog even een boordje van onze betonplaat schieten zodat onze laatste ligger er mooi onder kan. Duimen omhoog omdat we het nog zagen zitten of omdat ze gewoon bevroren waren en niet meer omlaag konden? :p
Slijpen doen we ook nog graag. Of beter: we laten het liever doen!
Met dank aan Stijn zijn brute mankracht lag de laatste balk in een klein halfuur op zijn juiste plaats.
Na het leggen van de laatste poutrel, hebben we ons beziggehouden met de bekisting van de betonnen kolom en de bekisting van de betonnen sloffen voor de stalen liggers.

Bekistingspanelen zagen voor de sloffen (steunen) onder de balken en voor de betonkolom.
Ondertussen met mijn antiek stuk betonmolen een paar zakken krimpvrije mortel mengen.
De krimpvrije mortel moet hierin komen: onder de voet van onze stalen kolom zodat deze heel mooi zijn gewicht kan verdelen naar de fundering eronder.
En dit is het resultaat, een mooi gevulde bekisting, de voet van de stalen kolom zit helemaal in de mortel.
Voor de leken onder ons: Betonnen sloffen zijn gegoten betonnen ondersteuningen voor de stalen liggers. Die mogen niet zomaar op de muren gelegd worden anders heb je kans dat je muren zullen scheuren.

De bekisting was iets meer werk dan gedacht en bijgevolg konden we maar om 16u30 beginnen met beton maken en alle bekistingen opgieten.

De sloffen gingen vrij vlot en een halfuurtje later konden we al beginnen aan de betonnen kolom. Die was jammergenoeg andere koek. Bij de eerste keer dat we onze trilnaald in de bekisting staken, bleef die al vastzitten (kl*#$%µ£g ding :p). Uiteindelijk zijn we nog bezig geweest tot 19u om met emmers die kolom volledig te vullen. Tussendoor nog eventjes paniek want de bekisting begon toch open te gaan onderaan ondanks alle voorzorgen... Gelukkig waren de houten spietjes vlug in de aanslag om de boel terug dicht te slaan.

De wapeningskorf voor in onze betonnen kolom. In mijn excel leken dat niet zulke dikke staven precies... :p
En we konden beginnen vullen. 2 emmertjes beton halen,... Ferm lastig en het leek echt niet vooruit te gaan.
Uiteindelijk was de bekisting volledig gevuld. Nog vlug op het einde 4 wapeningsstaven in de beton gestoken zodat onze ligger ook niet meer weg kan. De betonnen kolom ondersteunt nu de stalen ligger en de betonnen balken van onze vroegere keuken.
Nog een mooier zicht van onze constructie. Zo lijkt het echt een enorme balk. Nuja, 30cm en 5,5m lang is ook wel gewoon lomp en groot.
Het is jammer voor Sylvain Debaene maar hij is zijn balk voorgoed kwijt. Terug uithalen gaan we toch niet meer doen!
Nog even een sfeerbeeld van onze achtergevel (de aandachtige lezers zullen onze bekisting in het midden terugvinden). Het lijkt wel een beetje een spel: Waar is onze bekisting? :p
De betonnen kolom in zijn geheel!
Het grootste slachtoffer van de dag: ons wit bloempotje heeft goed gediend om de laatste beton in de bekisting te gieten. Wij groeten u! 
Stijn en ik waren allebei overgelukkig dat die ambetante werken er eindelijk op zaten. Volgende week is het openingen voor de ramen aanpassen, nieuwe deuropeningen maken en lintelen steken.

Mijn vader was zaterdag ook terug van de partij (die mens moet toch stilaan toegeven dat hij het stiekem wel heel erg graag doet...). Hij heeft in een voormiddag tijd de aanhangwagen gevuld met alle houtafval (klaar voor het containerpark) en daarna heeft hij nog de vloer van de oude living uitgebroken. Het leuke gevolg is een "nette" lege living en een mooi gevulde aanhangwagen en container.

Even bewijzen dat hij er ook was...
En dat hij zich heeft nuttig beziggehouden bewijzen deze foto's: onze oude living VOOR
Onze oude living NA. Weeral een stukje zandbak bij.
En weeral een volle container. Deze zijn ze ondertussen komen ophalen. Voorlopig wachten we eventjes met nog een 4e exemplaar te vragen totdat we beginnen met de rest van de gevelsteen af te breken.

Janne was ondertussen ook belangrijke dingen aan het doen. Op en top prinses!